Sy ett nytt sofföverdrag - en riktig soffkaramell!

Publicerad 25 oktober 2023

I samarbete med @whatdecoratesmyday

Häng med när Emma bakom kontot @whatdecoratesmyday syr nytt överdrag till en gammal soffa, en släktklenod, som familjen inte vill slita på för mycket. Ett sofföverdrag i huvudsak sytt av 36 rektanglar i 10 olika färger som blir en riktig soffkaramell i hemmet!

Den gamla soffan är ett arvegods som Emmas sambo har ärvt från släktingar som var möbelmakare. En möbel som har en självklart plats i hemmet men som inte är en lika självklart möbel att kunna använda i ett hem med småbarn. Vem hade kunnat ana att det enkelt går att sy ett nytt överdrag av 36 rektanglar (bortsett från sidostyckena)?

Till projektet användes: 

Möbeltyg Linoso i färgerna: Gammelrosa 134, Grägrön 193, Gul h-20, Gammelrosa h,20, Röd 18, Denimblå, Offwhite 1, Lila 442, Djupröd 200 och Ljusgrön 500

Extra stark tråd (färg beige) avsedd för möbler

Symaskin + nål

Sax

Måttband

Mönsterpapper

1) Emma valde tre färger per sektion i soffan och mätte sedan längden/djupet på respektive del och klippte ut 4 rektanglar av respektive färg. Rektanglarna för sitsen, rygg- och bakstycke har samma bredd, rektanglarna för kappan har dubbla bredden för att kunna rynkas ihop. 

2) Rektanglarna sys ihop med raksöm på längden/djupet så att fyra stora stycken skapas. Sy ihop de fyra styckena med raksöm.

3) För att få kappan framtill att falla som en volang sys en raksöm med långa sömnsteg upptill och rynkas sedan ihop. Därefter fållas hela stycket i nederkant.

4) Den klurigaste delen att sy i det här projektet är sidostyckena till armstöden. Använd mönsterpapper för att rita av formen på just din soffa. Har din soffa runda hörn så underlättar det att sy klippta små hack innan styckena sys ihop.

5) Sy ihop styckena för respektive sidostycke innan de sys fast på det stora. 

Svårare än så här behöver det inte vara att sy ett sofföverdrag. Nu när hösten anlänt på riktigt kan man inte tänka sig något mysigare än att krypa upp i en soffa som man själv sytt överdrag till! Lycka till!