Ellen syr historiska kläder

Publicerad 08 november 2023

I samarbete med @sewn.by.ellen

För er som missat vem Ellen är på Instagram så driver hon kontot @sewn.by.ellen där hon inspirerar till fantastiska kreationer från historien. Ellen är modehistoriker och kostymmakare vilket verkligen syns på hennes verk! 

Klänningen är baserad på en bild från 1891 och är en viktoriansk maskeraddräkt. I slutet av 1800-talet var det mycket populärt med "fancy dress parties" och de var väldigt kreativa med sina utklädnader. Jag valde att göra en dräkt som representerar "elektricitet" något som var populärt vid den tiden. Även om det är en maskeraddräkt så följer dräkten det rådande modet. Den främsta skillnaden var att maskeraddräkter kunde vara lite kortare och något mer avslöjande. Det gick helt enkelt att ta lite större friheter när det var dags för maskerad!

Siluetten skapas av formande underkläder. Korsetten ger stöd åt bysten, formar överkroppen och fungerar som en bas för klänningen liv. Under kjolarna bärs en turnyr som gör att klänningen "växer" bakåt. 

Klänningen består av ett liv som knäpps med hyskor i ryggen. Livet har insydda styvnader för att ge den struktur. Kjolen är något kortare än som annars var brukligt. Det mesta av tyget samlas bak på kjolen för att sedan draperas över turnyren. Över kjolen knäpps släpet. Även släpet har den mesta volymen samlad bak för att lägga sig fint över turnyren och kjolen!

Se hela processen på när hon sydde klänningen på hennes instagramkonto @sewn.by.ellen