Värmeisolerande tyger till draperier, gardiner och andra smarta användningsområden!

Publicerad 16 november 2023

Visste du att genom att addera ett draperi i exempelvis Vadmal (tätt och valkat ulltyg) kan du öka temperaturen några grader i närliggande rum? Det ger dessutom en varm och ombonad känsla i hallen och dämpar ljud från trapphuset eller ekon i rummet. Det finns alltså många smarta användningsområden för just Vadmal. 

Vadmal är ett tätt, varmt och vattenavstötande ylletyg som ofta används till historiska dräkter, ullkläder eller yllebroderi men som också har hittat sin funktion som ulldraperi, dynor eller dukar! Vadmal är tillverkat av 100% återvunnet material, det kan dock förekomma spår av andra fibrer i och med återvinningsprocessen. Eftersom Vadmalen redan är behandlad i syfte att göra tyget tätare och starkare, blir det därför också väldigt isolerande för såväl kyla, värme och ljud. Vadmal är använt av många av våra kunder till just draperier och vi förstår verkligen varför!

Behandlingen kallas för valkning och bygger på att fukta ullen med såplösning medan du då tvättar tyget i båda tygets riktningar.

Vadmal finns i en rad många nyanser, kolla in alla här!

Ett annat tyg som också fungerar bra som värmeisolerande tyg är Kokt ull. Tyget står emot vind bra eftersom den dubbelsidiga ullen även här har valkats, även kallat boiled wool! Används främst till klädsömnader. Skillnaden mellan Kokt ull och Vadmal är tygets struktur, där den kokta ullen är fluffigare på båda sidor och upplevs mjukare i kvaliteten, nästan stretchig medan Vadmal är mer kompakt och slät. 

Ett mer exklusivt tyg som även har samma isolerande funktion är Dubbelsidig sammet Eros. Tyget har alltså en mjuk och skimrande sammet på båda sidor vilket inte bara gör den vacker från båda håll utan även extra tjock och kompakt, vilket ger den isolerande egenskaper. Förutom det har även Eros hög slitstyrka på 60 000MD vilket gör att tyget passar både till hem- och offentlig miljö för att klara av högt slitage! Upplev Eros hemma genom att beställa hem tygprover.

Visste du att vi erbjuder sömnad på Eros, Vadmal och fler av våra inredningstyger? Läs mer om våra sömnadstjänster här!

Är du ute efter ett möbeltyg i ulliknande struktur tycker vi att du ska kolla in Möbeltyg Floris! Det är ett tyg med 75% återvunnen italiensk ull som blandar sig med 25% polyamid för att öka hållbareten på tyget. Det har dessutom 50 000MD i slitstyrka och har en filtad fram- och baksida. Floris har framställts med 76% mindre energi, 89% mindre vatten och 96% mindre Co2-utsläpp! Ett riktigt supertyg helt klart!