Gör din egen Sänggavel!

Publicerad 18 november 2023

En sänggavel är inte så svårt att göra som man tror! Det är dessutom roligt att välja form, material och storlek för att göra sovrummet mycket mysigare. Här visar vi dig en enkel variant som bara tar ca 30 minuter att göra (!) som du kan utgå ifrån!

Du behöver

MDF-skiva

Häftpistol

Vadd & Skumgummi

Tyg (vi använde Möbeltyg Bouclé)

Spraylim

1) Börja med att klippa till skumgummit så att den passar till skivan du kapat i rätt mått. Du behöver inte ha skumgummi på hela skivan (lämna nedtill, det som kommer vara under själva sängen). För att det inte ska bli så tjockt baktill kan du bara använda skumgummi på framsidan och ta så lite som möjligt till baksidan.

2) Spraya snabbt med spraylim på skivan och lägg fast skumgummit. Ta sedan vadden och lägg som ett extra lager över skumgummit och dra den över skivan till baksidan. Se till att vadden är sträckt. Slå fast med häftpistolen! Vadden kommer inte bara göra kanterna mjukare utan kommer även hålla fast skumgummit. 

3) Klipp ut en stor bit tyg som är större än själva sänggaveln. Tänk att du behöver cirka 20 cm extra runtom skivans mått för att kunna slå fast tyget på baksidan. 

4) Sträck tyget och slå fast även det med häftpistolen på baksidan av skivan. Se till att tyget är sträckt så att sänggaveln får en fin yta.

Hörnen kan vara lite trixiga. Antingen kan du klippa små jack i tyget för att enklare kunna forma dem. Eller så kan du vika såhär:

Klart! Tips! Vill du ha knappar på sänggaveln för att skapa struktur? Då kan vi tipsa om enkla klä-på-knappar. Kom bara ihåg att borra igenom för hålen i skivan innan du klär den så blir det enkelt att sätta fast och få ett jämnt resultat på knapparna!

Det är så kul att se vad ni skapar! Glöm inte att tagga oss på Instagram eller på vår Facebook-sida när du lägger upp dina egna projekt!