Skapa stämning med egensydd Julgardin

Publicerad 28 november 2023

I samarbete med @colorelles

Vad sätter en klassisk julstämning bättre än en julgardin? Ulrika bakom Instagramkontot @colorelles har sytt en enkel sådan med ett trendigt julrandigt tyg! I det här inlägget visar hon hur du enkelt syr din egna julgardin.

Du behöver: 

Tyg (Jag använde Inredningstyg Vinga)

Tråd

Multiband på metervara

Sysax

1) Börja med att klippa ut din tygbit. Jag använder hela bredden på tyget och valde en höjd på 40cm plus sömsmån. 

2) Sy fåll i sidorna. Mitt tyg hade stadkant så det räckte med en klassisk fåll och enkelsöm. Har du däremot ingen stadkant så sicksackar du kanterna först så tyget inte fransar sig!

3) Nu viker jag in tyget cirka 2cm upptill på gardinen och nålar sedan fast multibandet ovanpå! Så kan jag smidigt sy fållen och sy fast multibandet med samma söm. Ett viktigt moment är att se till att multibandet är satt åt rätt håll, med de små hålen uppåt. Dubbelkolla!

4) Jag avslutar med gardinens nedersta söm. Jag syr en dubbelvikt fåll för att slippa sicksacka. Enkelt ska det vara :) Ett tips är att stryka på fållen innan du syr, då är det enklare att få det rakt och snyggt. Klart!

Hitta mer inspiration på hemtrevliga syprojekt hos @colorelles egna Instagram. Hjälp oss att sprida syglädje -  tagga oss @ohlssonstyger på Instagram och Facebook när du använt dig av något av våra projekt eller tyger!