Sy en tyllkjol och prinsesskjol

Publicerad 20 augusti 2019

8

Detta inlägg är uppdelat i två delar, först visar jag hur du enkelt gör en egen tyllkjol och sedan hur du syr en stor prinsesskjol att ha över.

Det är lätt att göra en tyllkjol utan att sy (förutom några stygn på resåren)!
Jag har använt mig av 5 m rosa tyll, en bit bred resår och sax.

1-1

Börja med att måtta ut resåren runt midjan och sy sedan ihop den. Ha tyllen fortsatt vikt och utgå från den vikta kanten hur lång du vill ha kjolen och klipp i så fall av det som behövs. Sedan ska det klippas remsor, jag la tyllen dubbla lager och klippte remsor på 12 cm och 8 cm bredd och behöll hela tyllens längd. Detta justerar du som du själv vill ha det, det går lika bra att göra alla remsor lika breda. Använd den vikta kanten som “markering” för tyllremsans mitt och veckla ut remsorna. Placera två breda remsor på varandra och lägg sedan dit två smalare.

2-2-2

1. Ta tag i mitten vid markeringen och krama åt tyget och bilda en ögla. Placera öglan under resåren.

2. Vik sedan själva öglan “bakåt” över resåren.

3. Dra tyllen genom själva öglan så bildas en knut och början på kjolen åt andra hållet. Fortsätt på detta sätt tills hela resåren är täckt!

3-3

Justera knutarna och fluffa till tyllen så är du klar! Variera remsornas bredd, längd och färg för olika fantasifulla resultat.

Här nedan ska jag visa hur jag sytt en stor prinsesskjol av det rutmönstrade tyget jag sydde i mitt senaste inlägg att ha över tyllkjolen.

4

Jag har ungefär 2 m tyg som ska väckas och vikas så det räcker runt midjan. Jag tog hjälp av mönstret för att mäta ut väckens storlek och placering så det skulle bli jämt, nålade och strök sedan längs med väcket en bit neråt.

5

Här syns de strukna väcken och ena änden på mitt ruttyg som sedan ska sys ihop med den andra änden. Denna form gör att “bakdelen” på kjolen kommer bli lite längre än framdelen. Av de halva rutorna som blev över har jag sytt en linning genom att bara sy ihop trekanterna i varandra. Här är linningen fastnålad på kjoltyget räta mot räta. Linningen är längre än själva kjolen, det är för att det ska gå att knyta en rosett!

6

Sy fast linningen och sy ihop tygets ändar med varandra, men inte hela vägen upp! Detta bildar en gylf så att kjolen går att få på sig. Sy fast en dragkedja, kardborreband, tryckknappar eller låt det vara. Sy sedan ihop linningens lösa ändar till ett band så det går att knyta kjolen på plats och du får en fin rosett baktill på kjolen.

7

Nu är båda delar av kjolen klara! Använd dem tillsammans, var för sig eller i kombination med andra kjolar, låt fantasin flöda!

Lycka till!
/ Malin