Sy en julkalender för december

Publicerad 02 december 2023

Om du älskar att pyssla finns det massor med möjligheter att skapa din egen jul- eller adventskalender! Ett perfekt pyssel såhär till första advent för att skapa extra julstämning! Visst, det har ju redan gått någon dag av december men många dagar finns kvar att njuta av en liten överraskning från kalendern! Här skapade vi små fickor som man kan gömma en liten present, något gott, kanske en tepåse eller varför inte lägg in lite lappar med små peppiga meddelanden till någon du tycker om! Vår julkalender hängs enkelt upp på gardinstång, en rundstav eller liknande! 

Du behöver 

Linnetyg

Mönstrade tygbitar (vi använde främst bomullstyg)

Hobbyfilt till siffror

Sytråd

Sax

Textillim

Ev. dekorationsband

Mönster till fickorna hittar du här ->julkalender_påsea4mönster.pdf

 

1) Börja med att klippa ut linnetyget som du ska ha till bakgrunden. Vår bit blev 110x80cm med sömsmån och kanal (5cm) inräknat. Vill du göra en bredare fåll och kanal kan du klippa ut lite extra runtom. 

2) Vik in kanterna och stryk med strykjärn längst med kanten så blir det enkelt att sy fållen. Vik in kanalen 5+5cm och sy fast med raksöm. Sy även med raksöm runt om fållen som du strykt!

3) Klipp sedan ut alla fickor i de tyger du vill ha. Vi har valt att sicksacka fast fickorna på bakgrundstyget för att slippa vika in fickornas kanter, därför behöver du inte tänka på sömsmån när du klipper ut dem. Vik bara in den översta kanten där vi ska lämna öppet och stryk med strykjärn ned den vikta kanten så den håller sig vikt! 

4) Nåla fast fickorna med jämna mellanrum på bakgrundstyget. Vi gjorde 5 på rad!

5) Sy fast med sicksack runt om fickorna. Kom ihåg att lämna öppet längst upp (där du har den vikta kanten)

6) När du sytt fast fickorna är det dags för siffrorna. Här växlade vi med att limma fast tillklippta siffror i hobbyfilt med att skapa siffror av satinband! Vi broderade även fast några siffror direkt på fickorna. Lättast är att göra det innan du syr fast fickan! Klipp ut siffrorna och limma enkelt fast med textillim. Vill du forma med band istället limmar du enklast ut siffrans form på fickan och trycker fast bandet istället!

Klart!

Häng upp med hjälp av en gardinstång, rundstav, duschstång eller liknande. 

Hjälp oss att sprida syglädje -  tagga oss @ohlssonstyger på Instagram och Facebook när du använt dig av något av våra projekt eller tyger!