Sy personliga grytlappar hem eller ge bort i present!

Publicerad 05 december 2023

Att sy egna grytlappar är både roligt och blir en fin present att ge bort! Man kan tro att grytlappar är svåra att sy men det är de inte! Det är dessutom en liten fin inredningsdetalj som du kan anpassa precis som du vill ha för att den ska passa ditt användningsområde och stil. Här visar vi hur du syr – det är enkelt vi lovar!

Du behöver 

Tyg (vi använde indisk bomull och linnetyg. Vill du använda ett tunnare tyg rekommenderar vi att du stärker upp det med ett extra tyg mellan tyget och thermolam.)

Termolam - värmeskyddande mellanlägg

Måttband

Nål + tråd

Symaskin

1) Börja med att klippa ut 2 tygbitar med måtten 25x25cm + 1cm sömsmån. Klipp ut lika stor bit i termolam, här valde vi att ha termolamet dubbelvikt för att få extra skydd och en fluffig grytlapp. Klipp sedan ut en remsa i ett tyg med mått 5x10cm, den ska vi ha till öglan! 

2) Placera båda tygbitarna under biten med termolam med tygernas rätsida mot varandra. Sy fast alla 3 bitar med raksöm på 3 sidor, lämna en sida öppen. 

3) Vänd på grytlappen så att du får rätsidorna utåt av tygerna och termolamet placerad inuti. Det gör du genom att försöka trä in termolamet medan du vänder ut en av tygbitarna!

4) Vik in kanterna på tygbitarna på den sida du inte sytt på och nåla ihop. Innan vi syr ihop ska vi fixa öglan!

5) Det gör vi genom att vika respektive långsidor mot mitten så att de möter varandra och sedan viker du remsan igen på långsidan. Har du ett ganska grovt tyg kan ett tips va att stryka vikningarna så håller de sig på plats! Sy med raksöm på den öppna långsidan av remsan.

6) Nåla nu fast öglan i ett av hörnen där du nålat ihop grytlappen.

7) Sy ihop med raksöm ca 1cm in och fortsätt runtom hela grytlappen så att du får en tydlig kant med hjälp av sömmen. Vill du kan du sy med raksöm på grytlappen för att skapa en quiltning. Klart!


Vill du göra en grytlapp med lapptäcksteknik syr du först bara ihop lapptäcksbitarna med varandra så de bildar de två tygbitarna som du ska klippa ut i steg 1. Sedan gör du på samma sätt som resterande steg ovan!

Hjälp oss att sprida syglädje -  tagga oss @ohlssonstyger på Instagram och Facebook när du använt dig av något av våra projekt eller tyger!