Stärkta rosetter – så gör du julens trendigaste julpynt!

Publicerad 06 december 2023

I samarbete med @whatdecoratesmyday

Det har väl inte undgått någon att årets julpynt är rosetter i alla färger och former? Här guidar fotografen och influencern Emma @whatdecoratesmyday dig till hur du gör de sådär fluffiga och fina att hänga i julgranen, i fönstret eller i spishällen - bara fantasin sätter gränser! 

Du behöver

Valfritt tyg i de färger du gillar! Emma har använt sig av Microsatin i färgerna gräsgrön, ljusblå, vinröd, aprikos och old rose.

Vatten

Strösocker

Potatismjöl

Bunke och Visp

1) Riv remsor i passande bredd för hur just du vill ha dina rosetter. Här är det minirosetter till julgranen på gång!

2) För att inte rosetterna ska tappa formen när du knutit dem så är hemligheten att stärka dem med ett hemmagjort klister. Det finns några varianter men Emma använde sig av följande blandning:

- Koka upp 2 dl vatten med 1/2 dl strösocker

- Rör ut 1 1/2 msk potatismjöl i 2dl kallt vatten och blanda sedan ner i sockerlösningen

- Värm upp tills en bubbla syns i massan och låt sedan svalna innan det används så att du inte bränner dig

Man kan antingen doppa hela remsorna i blandningen och sen knyta rosetterna eller knyta först och sedan doppa i eller pensla med klistret.

3) Knyt dina rosetter. Här kan du se tydliga instruktioner för hur man gör!

4) Låt rosetterna torka över natten. Vill du ha vågiga band kan du lägga små pinnar eller annat lämpligt för att de ska få önskad form.

5) När rosetterna har stelnat klipper du bort eventuella trådar och den lilla fliken nedtill på banden. Trä i lite tråd eller tunn ståltråd och häng i julgranen. Klart!

Dags att njuta av julen med nära och kära!

Bonus:

Varför inte göra en maxi-rosett när det ändå är jul? Samma metod som ovan men med lite mer tyg!

Se fler inspirerande projekt hos @whatdecoratesmyday på Instagram. Hjälp oss sprida syglädje – tagga oss @ohlssonstyger i ditt projekt på Instagram eller Facebook!