Vad är Martindale (MD)?

Publicerad 25 december 2023

Martindale (förkortas MD) är ett mått som mäter slitstyrkan på ett tyg. För att ett tyg ska vara ett Möbeltyg bör de ha över 15 000MD för att klara av slitage för vardaglig användning. När det kommer till tyger som ska användas i offentliga miljöer, eller liknande platser där tyget utsätts för mycket slitage, rekommenderas minst 30 000MD.

Hur mäter man Martindale på ett tyg?

Martindale mäts genom att en maskin gnuggar ett trubbigt föremål mot tyget tillräckligt många gånger för att en av tygets trådar går av - en maska uppstår. Desto högre Martindale desto fler varv klarar tyget av. 

För att göra det enkelt för dig att jämföra Möbeltygernas slitstyrka, nästa gång du är på jakt efter ett nytt möbeltyg: Desto högre Martindale-tal ett tyg har, desto slitstarkare är alltså tyget! 

När är det viktigt med Martindale?

Bild: @whatdecoratesmyday - Tyg som använts: Möbeltyg Linoso (vårt mest populära Möbeltyg)

Om du ska klä om en soffa, fåtölj eller dynor som du vill ska hålla över en längre tid och som utsätts för hög användning, är det bra att tänka på slitstyrkan på det tyg du väljer. Är du dessutom noga med att klädseln ska vara hårt åtsittande på din möbel är det också bättre att välja ett tyg med högre Martindale så håller tyget sin form längre. 

Ska du däremot använda tyget till andra projekt som sänggavel, dekorativa kuddar, gardiner m.m. som inte utsätts för slitage på samma sätt, spelar det inte någon större roll! 

Hos oss hittar du tyger med Martindale från 15 000-100 000 (!) MD, Kolla in alla tyger här >>