Virka en egen tröja!

Publicerad 28 december 2023

Det är inte så svårt att virka en tröja, men det kan ta lite tid förstås. Utseendet går att variera och det finns många fina mönster att kika på där ute, här valde @elin_jonsson_ att sticka med olika garner för att få en häftig effekt! Inget mönster har följts utan tröjan har fått skapas allt eftersom - så häftigt!

Hon använde

Garn i olika varianter (Mohrino garn, Natura Bomullsgarn, Bomullsgarn vår)

Har du många restgarner hemma? Då kan det ju bli en fin effekt att använda upp dessa istället!

Virknål storlek 3,5

Avmaskningsnål

Sax

1) Börja med att virka en platt fram- och baksida i den storlek du vill ha. Testa storleken genom att hålla upp den mot dig själv! 

2) Elin har virkat samma maska, även kallat stolpstygn i olika mängd för att få "hålen" i tröjan större eller mindre. Sedan blir de också olika storlek eftersom garnen har olika tjocklekar. Vissa har hon gjort trippla eller fler stolpstygn.

3) När du gjort en framsida och en baksida som är lik varandra och i samma storlek, ska du nu virka ihop dem upptill. Det gör du genom att lägga styckena mot varandra, ta ett garn och virka först en tydlig kan på respektive sida för att sedan trä maskor mellan de två lagren. Här kan du sedan välja hur stort du vill att hålet för halsen ska bli. Då lämnar du helt enkelt bara öppet i mitten!

De gråa maskorna på axlarna är den som Elin virkat ihop fram- och baksida med.

4) När du virkat ihop och gjort hål för urringningen upptill, är det dags att virka armarna! Börja först med att göra samma gråa stadkant som du virkade ihop delarna upptill fast på sidan. Här väljer du hur bred ärm du vill ha på tröjan. 

5) Sedan börjar du helt enkelt bara att rundvirka ärmarna med samma mönster och garn du använt på fram- och baksidan. Avsluta när du känner att du fått den längd du vill ha på ärmen!

6) Sista knyter vi fast alla lösa trådar och klipper av. Klart!

Hjälp oss att sprida sy- och garnglädje -  tagga oss @ohlssonstyger på Instagram och Facebook när du använt dig av något av våra projekt eller tyger!