Klä tavelramen med tyg

Publicerad 09 januari 2024

Har du tråkiga, enkla ramar hemma som du skulle vilja förvandla till något nytt? Eller letar du efter ett roligt DIY-projekt att komma igång med? Då är det här ett perfekt projekt för dig!

Tavlan kommer poppa på väggen antingen för sig eller tillsammans med fler tavlor. Vi rekommenderar att använda ett bomullstyg eftersom det är lätt och tunt att använda, vilket gör att du enkelt får ett jämnt resultat. Värt att tänka på också är att inte välja en ram som har för mycket detaljer i formen, då kan trycket på tyget bli förvrängt eller så kan det vara svårt att få tyget jämnt utan rynk. 

Du behöver 

Tyg (vi använde inredningstyg Ellinor)

Sax

Textillim (funkar även bra med decoupagelim eller textillim)

Penna

Tavelram

1) Börja med att klippa ut en tygbit som är större än ramen själv. Du bör minst lämna 7-8cm runtom ramen. 

2) Limma framsidans ram med textillim, försök att sprida ut limmet över hela ramen. Har du lite former på ramen som här, är det noga att limma i kanterna. Du vill inte använda för mycket lim, då kan det enkelt åka igenom tyget - så applicera bara ett tunt lager! Pressa fast ramen mitt på tygbitens avigsida. 

3) Vänd tillbaka ramen så att den limmade sidan är uppåt. Se till att du fått fast tyget genom att dra lätt med fingrarna, tryck eventuellt fast tyget på de ställen där det behövs för att få en jämn yta! Vid kanterna kan du eventuellt dra ett kort eller liknande för att få en skarp kant. 

4) Vänd tillbaka ramen igen så att du ser avigsidan på tyget och baksidan på ramen. Nu är det dags att göra kanterna!

5) Mät hur hög din ram är på kanten. Det måttet ska du sedan dra ut från ramens båda sidor, så att du får två streck från kanterna på ramen. Skapa sedan en kvadrat av strecken och dra en diagonal igenom kvadraten. Det här gör vi för att få en fin kant!

6) Klipp av tygets kanter genom att utgå ifrån kvadratens diagonala streck. Har du en hög kant på ramen är det bra att spara hela kvadratens form genom att klippa runt den. Eftersom vår ram var så liten behövdes inte det. Klipp ett jack på de två strecken som du först ritade på kvadraten. Gör så på alla hörn! 

7) Innan vi limmar fast tyget nu behöver vi klippa till tyget ytterligare. Vik därför in tyget över ramen och markera var du vill att tyget ska sluta på ramen. Klipp. Gör så på alla sidor!

8) Nu kan vi limma! Börja med en sida och jobba dig runt. Tips är att först limma kanterna och se till att du får hörnen snygga innan du limmar ovansidan och in i ramen. I hörnen kan du nu vika upp kvadraten över hörnet så att du får en "flik". Gör så på respektive hörn. Sist limmar vi ovansidan av ramens baksida. 

9) Dags att klippa upp fram. Gör ett hål i mitten och klipp ut mot kanterna. Se till att lämna tillräckligt mycket tyg så att du kan limma fast det på insidan av ramen! Klipp ett jack i tyget mot hörnen så att det blir enkelt att vika. (se bild nedan)

10) Limma fast. Har du svårt att få tillräckligt med tyg i hörnen? Då kan du klippa ut lite tyg och limma fast som en liten remsa i hörnen innan du limmar fast övriga sidor. KLART!

Hjälp oss att sprida sy- och garnglädje -  tagga oss @ohlssonstyger på Instagram och Facebook när du använt dig av något av våra projekt eller tyger!