Konsten att rama in tyg

Publicerad 22 januari 2024

Har du små bitar tyg över från färdiga syprojekt? Tygbitar som du tycker är för fina att slänga bort och tillräckligt stora för att kanske kunna skapa något litet av? Då är det otroligt fint och kreativt att skapa sig en egen tygtavla! En tygtavla kan du göra på olika sätt, du kan antingen bara rama in det vackra tyget i en ram eller så kan du sy ihop olika bitar i ett mönster eller inte i ett mönster, så får de bli ett konstverk. 

En fin personlig detalj hemma där restbitar från dina fina syprojekt får ta den av ditt hem! Som en bit av historia. Såhär gjorde vi den här tavlan:

1) Vi började med att klippa ut rektangulära bitar av tygerna vi ville använda oss av. Varje bit var ca 1x4cm stora. (här kan du välja att göra dem olika stora och i olika former om du vill!) 

2) Lägg dem i det mönster du vill skapa dem i.

3) Sy ihop bitarna med sicksacksöm i kanten, en efter en! Tips! Vill du skapa effekt kan du använda en tråd i kontrastfärg eller sy sedan ett mönster med sömmen på den färdiga tygbiten. 

4) Stryk sedan tygbiten du fått ihop så att sömmarna pressas ned.

5) Rama in i en fin tavelram antingen med eller utan passepartout och häng upp på väggen!

Du kan välja vilken sida av tygbiten du vill visa! Fram- eller baksida visar olika delar av projektet.

En annan variant:

Har du en större bit tyg kan du bara rama in tygbiten istället - kan blir riktigt fint det med! Snyggt att mixa med posters på en tavelvägg.

Hjälp oss att sprida syglädje -  tagga oss @ohlssonstyger på Instagram och Facebook när du använt dig av något av våra projekt eller tyger!