Sy ett fodral att enkelt rulla ihop

Publicerad 20 augusti 2019

Ordning och reda är alltid bra. Här kommer en beskrivning på ett smidigt fodral som bara är att anpassa utifrån vad du vill ha i det. Jag har valt att ha sybehör i mitt, men det fungerar lika bra till penslar och pennor, bestick eller sminkborstar till exempel.

Fodralet är en rektangel med ficka i ena änden och resåröglor i den andra som sedan rullas ihop. Anpassa måtten till det du vill ha i det och gör fickan större, längre eller ta bort den helt, du väljer vad som passar dig bäst!

Jag har sytt mitt fodral i en av vårens nyheter, kraftiga Leon. Viktigt att tänka på när du ska sy i kraftigare tyger är att ha rätt nål, en jeansnål eller en 90 eller 100 nål. Utöver det behöver du resår och ett fint band.

1-4-2
Bestäm hur bred du vill att fodralet ska vara, min är 60 cm. Lägg ut det längsta föremålet som ska få plats i fodralet och lägg tyget dubbelt under det (3). Mät sedan hur långt upp du vill att fickan ska gå (2) och hur bred fickan ska vara (1). Lägg till en ordentlig sömsmån åt bägge håll, både till fickans öppning och vid kanten där tyget är dubbelt, för extra stabilitet. Längden på mitt fodral är 70 cm när det är utvikt och 24 cm färdigt. Klipp sedan ut din form.

2-4
Börja med att sy fållen högst upp på fickan. Vik sedan fickan “bakåt”  och sy ihop alla tre lager. På detta sätt sys fickans kant ihop snyggt med det dubbla tyget. Vik sedan ut fickan åt rätt håll igen. Gör likadant på den andra kortsidan.

Vik sedan in de kanter som återstår och sicksacka runt hela fodralet för bäst stabilitet. I och med detta får du även en liten kant som hindrar sakerna från att åka ut.

9-2-2
Lägg sedan ut det du vill ha i fodralet och måtta in med resåren och sy fast den så det bildas öglor till det som ska fästas där. Sy även längs med kanterna på det som ska vara i själva fickan. Sy sedan fast ett band i ena änden som du kan knyta runt fodralet när du rullat ihop det.

10-2
Klar!
Lycka till!
/ Malin