Sy en kökshandduk med volanger!

Publicerad 24 januari 2024

En riktigt bra kökshandduk kan man ha länge! Det gäller bara att vara noga med kvaliteten, gärna i bomull eller linne i lite kraftigare kvalitet som klarar av slitage. Sy din egen så kan du bestämma helt både kvalitet och design - kul eller hur?

Du behöver 

Tyg (vi använde Linne Samir)

Sytråd

Sax

Måttband

Symaskin

1) Börja med att klippa upp hur stor handduk du vill ha, vår bit var 53x66cm med sömsmån. Tänk på att volangen kommer göra så att handduken upplevs större! 

2) Klipp sedan ut två långa remsor till volangen. Våra 2 bitar var 12x140cm vardera. Du kan välja hur stor eller liten volangkant du vill ha! Sy ihop de två bitarna.

3) Vik sedan volangkanten dubbel och sy med den längsta raksöm du kan på den öppna sidan av volangbiten utan att fästa tråden. Vi ska nämligen göra volangen! När du sytt längs med den hela avlånga biten ska vi dra försiktigt i tråden för hand. Dra efter! Se till att göra så längs med hela så att du får så mycket rynk du vill ha.

4) Sicksacka kanterna på den rektangulära tygbiten. Sedan ska vi pressa kanterna med strykjärn så att du får 2 "vik" ca 1,5cm breda. (se bild) Gör så på alla sidor.

5) Lägg ut volangkanten runt den stora tygbiten för att se att volangen räcker runt om. Sy då ihop volangen så att du får en enda ihopsatt rektangel.

6) Nåla volangen på den stora tygbiten. Se till att nåla volangen med den öppna sidan in mot tyget. De pressade kanterna kan du vika ut en omgång så att du får en vikt kant som du nålar mot. (se bild)

7) Sy fast volangkanten med raksöm längst med alla sidor.

8) Nu är det dags att fixa till kanterna! Nu ska vi alltså vika vecket över volangen på båda sidor, ca 0,5cm så att du bildar en fin fåll. Sy med raksöm runt hela. Har du mycket tyg över från volangen som hamnar i vecket? Då kan du klippa bort lite.

9) Dags att sy öglan - klipp ut en mindre bit tyg ca 5x14cm. Vik in båda långsidor så att de möts i mitten och stryk. Vik sedan biten på mitten så att de vikta sidorna hamnar in mot varandra. Sy med raksöm!

10) Nåla fast öglan där du vill ha den på kökshandduken och sy fast med raksöm. Klart!

Hjälp oss att sprida sy- och garnglädje -  tagga oss @ohlssonstyger på Instagram och Facebook när du använt dig av något av våra projekt eller tyger!