Fixa till en tröja

Publicerad 19 augusti 2019

En vanlig tröja går lätt att fixa till med lite tyg. Här ska jag visa en variant där jag sytt fast tyg på axlarna och resultatet blir en helt ny tröja!

Till detta projekt behöver du en tröja, ett tyg att dekorera med, papper, penna, sax och nålar. Det går bra att sy för hand eller på maskin.

Jag har en svart tröja med synliga sömmar och ett glansigt svart tyg med mönster.

 

 

Börja med att lägga ut tröjan på en plan yta med ena ärmen platt utåt. Vik ett papper på mitten och lägg pappret med den vikta kanten längs med ovansidan på ärmen. Rita därefter kragens kontur och markera sömmen där ärmen är fastsydd, som på bild 1. Efter det ritar du den form du vill att det nya tyget ska ha, som på bild 2.

Klipp sedan ut formen från det dubbelvikta pappret. Jag klippte lite utanför det jag ritade, så jag inte skulle glömma sömsmånen. När du vecklar ut pappret har du nu en mall på hur formen ser ut både fram och bak på tröjan. Lägg den utvecklade mallen på tyget och klipp ut! Lägg sedan pappersmallen uppochner (så du inte ser det ritade mönstret) på tyget och klipp ut en bit till, till den andra axeln.

4-axelsom

Nu när formen är utklippt ska kanterna vikas in så det blir ett snyggt avslut på tyget. Mitt tyg var ganska stelt så jag nålade upp kanterna. Eftersom tyget ska sitta på axeln behövs ett litet veck på tyget så det kan formas efter axelns rundning.

5-nala

Sedan ska tyget nålas fast på själva tröjan. Jag tyckte det var enklast att nåla genom att ha ena handen i ärmen, då såg jag tröjans sömmar där tyget skulle sitta och kunde undvika att nåla ihop tröjan.

6-bredvid

Sedan är det dags att sy fast tyget, jag sydde på maskin. Tänk på att sy bredvid sömmarna som redan finns, dels blir det inte så tjockt för nålen och skulle det bli fel är det också lättare att sprätta bort. Var även noga med att tröjtyget hela tiden ska ligga slätt och att du inte syr ihop tröjan undertill.

7-sist-2

Gör sedan likadant på andra axeln och vipps har du en ny tröja!
Lycka till!
/ Malin