Så syr du en gosig och fantasifull huvudbonad

Publicerad 19 augusti 2019

Med päls går det att sy många fantasifulla kreationer, förutom mysiga kuddar och fina pälskragar. Jag ska visa hur enkelt det är att sy ett par öron som går att sy fast på en redan befintlig mössa eller diadem. Du kan också sy en hel huvudbonad med mössa, krage och öron i ett! Jag ska visa dig hur.

Här hittar du massa härlig fuskpäls på reaspännen och foder.

Öron

8-2

Klipp ut en trekant i päls och en större bit i fodret till varje öra.
9-2

Sy ihop räta mot räta längs med kanterna men lämna öppet längst ner. Vänd ut och in och sy ihop för hand. Vik in en flik och sy fast även den. Gör likadant på andra örat, klar! Sy fast dem på en tråkig mössa eller på ett diadem, eller fortsätt följa instruktionen till hela huvudbonaden.

3-4

Börja med fodret, klipp ut en extra stor form, det är lättare att sy ihop med stor sömsmån, jag använde nästan 2 cm till min. Klipp sedan ut en spegelvänd bit i fodret och gör likadant med pälsen. Var noga med att ha håret på pälsen åt samma håll på bägge delar!

Sy ihop pälsbitarna (räta mot räta) med varandra som de rosa prickarna visar. Det är själva huvuddelen, det andra blir kragen. Gör likadant med foderbitarna.

5-2

Nu ska pälsen och fodret sys ihop med varandra. Lägg den fina sidan av fodret mot pälsens håriga sida, så fodret är ytterst.

6-2

Nåla och sy längs med “kragdelen” och spara en öppning bak som den vita linjen visar.

Klipp bort sömsmånen och vänd mössan ut och in med hjälp av öppningen. Nu sitter fodret och pälsen ihop i kragen, men inte i huvuddelen. Justera fodret och sy några stygn så fodret hålls på plats. Sy även igen öppningen där bak.

10-3

Sy fast öronen! Sy dem först inifrån örat, då kan du se till så det blir en bra form på örat och sedan sy runt om vid pälsen. Sy sedan fast spännet och du är klar!

Lycka till och låt fantasin flöda!
/ Malin