Sy en kubformad necessär

Publicerad 19 augusti 2019

Det blev det svart sammet kvar när jag sydde en förvaringsbok för mina smycken, och jag tyckte det skulle vara fint att göra matchande necessärer i form av kuber, så det har jag gjort. Beskrivningen här nedan är för en modell där sömmarna inte kommer synas, vilket ger ett proffsigt resultat som tar lite längre tid att sy, men givetvis går det att följa beskrivningen även till en enklare variant med synliga sömmar.

Jag har använt mig av nyheten och textilvaxduken Rombo, så att det lätt går att torka av inuti, samt sammetsband i olika färger och en ordentlig dragkedja. Ett hett tips när det ska sys i dragkedjor är att använda sy-clips! Det är små klämmor som används istället för nålar så dragkedjan håller sig jämn och fin. De rekommenderas även till textilvaxduk och vanlig vaxduk, så det inte blir hål, samt till tunna, känsliga och tjocka tyger.

3

Börja med att klippa ut fyra lika stora bitar, två i fodret och två i yttertyget. Jag dekorerade ena sidan med sammetsband. Blixtlåset ska vara lika långt (eller lite längre) än tygets bredd. Mina bitar är 30 cm breda och 20 cm höga.

ihop1-2

Lägg dragkedjan upp och ner på fina sidan av yttertyget, kant i kant, bild 1. Lägg en bit foder kant i kant med fina sidan neråt, kläm ihop alla lager och sy ihop.

Använd en pressarfot anpassad för dragkedja eller en vanlig pressarfot, justera nålen om det behövs, men sy inte för nära dragkedjans tänder, löparen ska glida lätt när necessären öppnas och stängs.

ihop2

Vik bakåt fodertyget och lägg dragkedjan som bild 1 visar. Lägg det andra fodret under med fina sidan uppåt, som bild 2, men lägg det kant i kant som tidigare. Lägg sedan den andra biten av yttertyget med fina sidan neråt och kläm ihop (bild 3), och sy ihop.

4

Resultatet blir detta, fina sidor av tyget på bägge sidor. Sy gärna en söm för att hålla tygerna på plats vid dragkedjan.

5-2

Vik sedan fodertyget åt ena hållet om dragkedjan och yttertyget åt det andra, detta är om du vill ha osynliga sömmar. Vill du skippa det momentet lägger du alla tyger åt samma håll, med baksidan av fodertyget utåt. Sy ihop hela långsidan på yttertyget, men lämna en stor öppning i mitten på långsidan av fodertyget (sy hela långsidan om du har bägge tyger åt samma håll).

6-2-2

Dra upp dragkedjan så löparen hamnar ungefär i mitten. Om du vill ha ett band att hålla i när du drar i dragkedjan, eller så necessären kan hängas upp, placera öglan mellan yttertygets fina sidor och “över” dragkedjan så ändarna sticker ut på kortsidan. Sy sedan ihop kortsidorna på bägge sidor, fodret för sig och yttertyget för sig. Sy en söm på var sida om dragkedjan, men ändå så nära den som möjligt. (Syr du ihop bägge lagren kan du sy rakt över dragkedjan, men var ändå försiktig så inte nålen går av)

ihop3

Mät och rita ett sträck på alla fyra sidorna av bägge tygerna som bild 1 visar. Min linje är 4 cm. Vik sedan ut tyget som bild 2 visar och se till att sömmen baktill stämmer överens med den ritade linjen, mät och rita en linje som är dubbelt så lång (8 cm) och som har sträcket i mitten. Detta avgör vilken form kuben kommer få, alltså ungefär 8 cm hög. Sy längs linjen!

7-2

Klipp sedan bort hörnen och din necessär ser ut så här. Vänd den ut och in genom att försiktigt veckla fodertyget om yttertyget och sedan allt genom dragkedjan…

8-2

Resultatet blir så här snygga hörn inuti! Sy ihop dragkedjans ändar med tygerna för hand.

Klar!

Lycka till!
/Malin