Sy dina egna gardiner

Publicerad 20 augusti 2019

Vi tror att många kan känna igen sig i att det känns extra bra att hänga upp ett par gardiner som man sytt själv. Det är något alldeles särskilt att sy sina egna inredningsdetaljer. Och just gardiner är faktiskt inte så svårt att sy, men det krävs lite tålamod för att sy ett par helt raka gardiner.

Så här syr du ett par klassiska veckbandslängder:
1. Mät upp ditt fönster och takhöjden där hemma.
2. Ta med dig måtten till oss i tygaffären där du hittar rätt tyg och tillbehör för att sy dina nya gardiner eller beställ direkt via vår webbshop.
3. Tänk på mönsterpassningen annars kan det se tokigt ut om mönstret på dina gardinlängder sitter på olika höjder.
4. Nu är det dags att börja sy!
– Börja med att fålla in långsidorna  på tyget, 1-1,5cm brukar räcka.
– Nåla fast veckbandet och sy fast i överkanten. Tänk på att sätta veckbandet åt rätt håll så hällornas öppning kommer nedåt. Sy fast veckbandet mot överkanten av tyget om du ska hänga dina gardiner i en takskena. Annars kan du lämna ca 2 cm av tyget ovanför veckbandet för att snyggt kunna dölja stången. 
– Häng nu upp gardinen innan du fållar nederkanten. Sätt markeringsnålar efter golvet på gardinen för att få exakt mått (golvet kan vara lite snett).
– Fålla nederkanten, gärna med en lite bredare fåll för att få ett snyggt fall och tyngd i gardinen-
– Nu är dina gardiner klara att hängas upp!

För dig som inte vill använda dig utav veckband till dina gardiner finns andra smarta lösningar och hjälpmedel för att få en så snygg gardin som möjligt. Visste du att det finns färdiga kanalband i olika bredder? Eller hällband för att skapa snygga böljande veck på gardinen? Dessa band sys fast på samma vis som veckbanden. När du hänger upp din hällbandsgardin kan du sätta en hälla utanför fästet på din stång för att skapa känslan av ett större och bredare fönster.

Dina gamla gardiner kan du enkelt förvandla till en fin duk till vårens och sommarens alla härliga dukningar, spara eller skänka till din närmsta secondhandbutik, som uppskattar att få textilier.