Hon har sytt 90% av plaggen i sin garderob

Publicerad 20 augusti 2019

Malinbörjade sy dockkläder på en Husqvarna 200  i sin mormors källare. Det var så allt började. Nu har hon gått från att sy små dockkläder till att ha sytt 90% av kläderna i sin garderob, men resan hit har inte varit helt spikrak.

Hur gick det till när du började sy kläder?
– Jag började sy kläder till mig själv, främst klänningar och kjolar. Jag gjorde egna, skeva kläder. Började ge mig på mönster i Burda style-tidningar,  men förstod inte något alls. Oj, vad jag kände mig dum. Vliselin, infodring, sömnsmån och tråckla, vad betyder det ens, tänkte jag. När jag började sy barnkläder så började jag förstå lite mer, men det var egentligen inte förrän för två år sedan vid 30 års ålder som jag verkligen fattade vad jag höll på med.

Unknown

Malins första barnkläder.


imageimage

Efter lite övning började det se ut så här, berättar Malin..

Vad betyder sömnaden för dig? 
– Sömnaden för mig är superviktigt. Det är min bästa nedvarvningsaktivitet och känslan av att kolla in i sin garderob och inse att jag har gjort nästan 90% av allt som finns därinne är fantastiskt. Barnkläderna har blivit fina och uppskattade doppresenter till mina fina vänners/syskons/sambons syskons barn och det finaste jag vet är att få bilder på dessa i saker jag sytt. När min sambos bror och fru fick sin dotter 5 veckor tidigt så kunde jag dessutom ställa upp med riktigt små kläder, vilket var fantastiskt då knappt något fanns i butikerna.

image

Malin i sin senaste kreation.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill börja sy?
– Ge inte upp, testa dig fram och klandra inte dig själv för att du inte är expert direkt. Det har tagit mig 20 år att bli duktig, och det blir ändå fel titt som tätt. Mitt bästa tips är att köpa hem olika indiemönster då de ofta har steg för steg-instruktioner med bilder. Det har revolutionerat min sömnad. Sen rekommenderar jag att gå en kurs, antingen via webben eller på exempelvis någon av de studieförbund som finns, där kan man lära sig massor.

Vad syr du just nu? 
– Just nu så håller jag på att sy någon hemligt i viscose då jag och min kompis Malin (@bygousheh på Instagram) håller på med en utmaning som vi kallar #YouPickWeSew. Både jag och Malin syr massor men kände att vi behövde utmanas lite, så vi kom på utmaningen och ger våra följare möjlighet att påverka vad vi ska göra. Vi ställer alltså två alternativ mot varandra, det kan vara två mönster, två material eller kanske två olika tyger. Vi lägger upp en omröstning i våra storys och sen får följarna rösta. Denna gång fick våra följare väja mellan Viscose och trikå och de valde viscose. Efter omröstningen så får vi själva göra ”vår grej” av det vinnande alternativet och vi presenterar det första färdiga resultatet nu på söndag den 24/3.

Processed with VSCO with f2 preset

Här får vi en sneak peak på Malins viscosesömnad.
Tyg och knappar från Ohlssons Tyger!

Malin finns på Instagram. Du hittar henne om du söker @malinsyr. Om du inte har Instagram kan du kika på hennes bilder om du klickar på den här länken:
instagram.com/malinsyr