Sy ett isolerande draperi

Publicerad 27 oktober 2022

I samarbete med @emelie.sundberg

När det blir kallare ute har ju kylan en tendens att krypa sig in, både genom fönster och dörrar. Här kan textilier verkligen göra nytta och hjälpa till att hålla kylan ute. Har du också problem med ett gammalt hus som drar? Här får du tips på världens enklaste draperi som håller värmen inne och kylan ute. 

Jag valde att göra ett draperi med olika nyanser på fram- och baksida för att få till effekten av en övervikt kant som bryter av i en annan färg.

Det här behöver du:
– 2 st rejäla tyger eller ett tunnare och ett mer isolerande tyg som foder. Jag valde att sy mitt draperi av Möbeltyg Linus i två nyanser.
– 1 gardinstång
Fingerkrokar
Multiband
Gardinringar med ögla
Symaskin

Så här har jag gjort:

1) Börja med att mäta ut hur långt du vill att draperiet ska vara och ta till för sömsmån (ca 10-12cm). I den här varianten har jag vikt över en del av tyget i dekorerande syfte, då behöver man ytterligare 20-30 cm tyg.

2) Lägg de två tygerna med rätsidorna mot varann. Nåla först och sy sedan längs med tre av kanterna. Vik sedan tyget ut och in som om det vore ett stort örngott.

3) Bestäm vart du vill göra det överliggande vecket och nåla sedan.

4) Vänd på tyget och sy fast ett multiband/veckband längs överkanten på motsatt sida. Tänk på att sätta veckbandet åt rätt håll så att hällornas öppning kommer neråt.
5) Fålla nederkanten. Ett tips är att hänga upp draperiet innan du fållar nederkanten. Nåla upp, ta ned igen och fålla. Jag använde både fingerkrokar och ringar, för att jag tycker att det är snyggt med ringar. Man kan såklart bara ha fingerkrokar. 6) Jag sydde också ett band av tygrester för att kunna knyta upp draperiet.

På sommaren kan man ju hänga upp ett tunt linnetyg där istället som håller ute flugor!