Sy en egen omlottkjol!

Publicerad 24 mars 2023

I samarbete med @colorelles

Du kan välja mellan en massa olika tyger när du ska sy dig en kjol. Det allra bästa med en omlottkjol är att den är så bekväm eftersom du reglerar midjan själv när du bär den! 

Detta är bra att ha när du ska sy en omlottkjol: 

Tyg

Sytråd

Sysax

Krita

Måttband

Mönsterpapper

Strykjärn

1) Först måste du börja med att få fram rätt storlek på din kjol. Jag tog tre mått på min kropp och skapade ett mönster på mönsterpapper.

Jag mätte:

- Några cm nedanför midjan

- Över stussen (bredaste stället)

- Den längd jag ville ha på kjolen

Du kan också köpa ett färdigt mönster i din storlek eller titta på en annan kjol du har hemma och med hjälp av den ta fram ett mönster. Jag har sett att en del bara lägger ut en lämplig kjol på tyget och klipper efter (plus sömsmån) men det vågade jag inte.

Tips!

Enfärgat tyg ger mindre spill- eller ett mönstrat som inte har ett upp eller ett ner. Men jag äälskar tyget jag valde! Det är egentligen ett tyg tänkt för inredning så det som blir över använder du att sy en kudde av... eller tygservetter... eller en scrunchie!

2) Lägg ut ditt mönster på tyget och klipp ut tre likadana tygstycken. Ett kommer att bli baksida och två blir framsida. Ni vet på en omlottkjol blir framsidan "dubbel". 

3) Nåla ihop alla tre tygstycken räta mot räta.

4) Sy ihop de tre styckena med sömsmån. Därefter sicksackade jag tygkanterna för att förhindra att tyget remsas upp i tvätten.

Nu kan du testa din kjol och se så att du tycker om formen! Det gjorde jag.

5) Fålla sedan in sidorna av det stora tygstycket så att du får fina kanter.

6) Klipp ut ett nytt tygstycke. Ett avlångt som ska bli både linning och knyt i midjan.

7) Värm strykjärnet och pressa på mitten på tygstycket som ska bli linning.

8) Sy ihop linningen mot kjolstycket räta mot räta.

9) Nu viker du ner linningen mot avigsidan av kjolstycket. Nåla fast linningen med vikt kant precis där sömmen är du som sydde i föregående steg.

10) För att hålla kjolen uppe på ett bra sätt sydda jag fast en liten knapp och en liten resårbit som dras runt knappen. Eller jag gjorde faktiskt två resårbitar, så kan man använda kjolen även om man går upp eller ner lite i midjeomfång.

I linningen hänger du ett långt band. Klipp itu det men låt den ena sitta kvar i linningen. För nu ska du skapa den rosett som håller kjolen uppe och syns utåt.

Det avklippta bandet syr du fast i kjolen cirka 1 dm från bandet som sitter i linningen.

Voilá! Nu kan du ta på dig och knyta din volangkjol!

/ Ulrika från instagramkontot @colorelles