8 smarta tips som får tygerna att hålla längre efter tvätt

Publicerad 02 september 2023

Visst är det tråkigt när ett plagg förstörs i tvätten? Extra jobbigt när det är ett plagg du lagt ned extra tid på att sy eller ett favoritplagg! Därför vill vi tipsa om smarta hacks som förlänger livslängden på tyget. Förutom att tvätta skonsammare mot tyget sparar det även tid, miljö och pengar!

1) Har du koll på vad de olika tvättsymbolerna betyder? Tvättar du utifrån de tvättråd som rekommenderas? Även om många tyger kan ha liknande tvättråd är det alltid bra att dubbelkolla tvättråden på det tyg du har eller på plagget du vill tvätta. Ibland kan vävningen på tyget eller hur det har behandlats vid tillverkningen bidra till att tyget behöver ha andra tvättråd än liknande tyger för att de ska bibehålla sin kvalitet.

2) Använd Tvättpåsar! Även om tvättpåsarna togs fram till att tvätta bygelbehåar så är de även supersmarta att använda till andra ömtåliga plagg som strumpbyxor eller till sidenblusen. Du kan även använda tvättpåsar till strumporna så att de blir enklare att sortera efter tvätt (och så att de inte försvinner i tvättmaskinen eller i andra plagg!).

3) Vänd på tryckta tyger/plagg och knäpp igen knapparna. Det kanske du redan har koll på! Men tryckta tyger eller plagg blir inte lika blekta när de får tvättas ut och in. Det minskar även risken för att trycket börjar lossna från tyget. Att knäppa knappar och dra upp blixtlåset är superbra om du ska tvätta plagget med andra kläder (som man oftast gör). Genom att göra det på plaggen minskar du risken för att andra plagg fastnar och går sönder!

4) Tvätta inte plaggen för ofta! Att tvätta ett plagg ofta ökar slitaget på tyget, men det är också sämre för miljön och för plånboken eftersom mer tvättmedel, vatten och ström går åt. Innan du slänger plagget i tvättkorgen kan det vara värt att fundera om plagget verkligen är smutsigt eller ofräscht? Kanske går det att punktbehandla fläcken som blivit eller vädra plagget istället? Skulle det ändå behöva tvättas kan man köra ett kortare program på lägre temperaturer med mindre tvättmedel!

5) Behövs sköljmedel? Sköljmedel är inte nödvändigt på många plagg och innehåller många farliga kemikalier för miljön. Tänk efter vilka plagg/tyger du använder sköljmedel till – är det ett syntetiskt material som lätt blir statiskt kan det vara värt att använda ett mjukgörande sköljmedel. Annars kanske ett Linnevatten kan skapa den där friska, nytvättade doften istället! 

Ett annat husmorsknep är att använda sig av ättika istället – den bleker, ljusar upp, minskar odörer och gör plaggen mjuka utan att du behöver använda starka kemikalier! Smart!

6)Har ett vitt plagg blivit gulnat av solprodukter eller svett? Har dina svarta jeans blivit urtvättade? Då kan en återfärgning vara perfekt för att öka livslängden på plagget! Har du inte tillräckligt många plagg för att köra en hel maskin med återfärgning? Kolla med en kompis eller en granne om de inte har några plagg som de också vill fräscha upp.

Tips! Kolla in Återfärgning Back to White och Back to Black som du enkelt kan använda i vanlig tvättmaskin utan att de ger efter sig färg i maskinen till efterföljande tvättar!

7) Har plagget fått fula noppor? Använd dig av en noppborttagare eller ullkam! Visst är det tråkigt när plagget fått massor med noppor redan efter några användningar? Då vill vi tipsa om smarta noppborttagare när du har trikåplagg eller tunnare material. Det är en liten maskin som du helt enkelt drar över plagget på en plan yta så "skär" den bort nopporna. Men var försiktig så att den inte gör hål i plagget. Testa på en liten yta först innan du gör hela plagget! Har du en stickad tröja rekommenderar vi istället en ullkam. Då kammar du helt enkelt bara ut nopporna istället för att ta bort dem helt.

8) Har plagget fått stora hål/revor? Lappa och laga med hjälp av olika tekniker och tillbehör! Har du ett hål i en trikå kan vi tipsa om att snörpa ihop hålet - kolla in det här inlägget för att se hur man gör! Har du ett hål på ytterplagg rekommenderar vi att använda laglappar. De flesta är självhäftande och du kan klippa ut i vilken storlek eller form du vill! Du kan även laga plagg med resttyger eller plagg du tänkt slänga. Här visar Jennie Dahlén hur du kan göra!