Sy en vadderad förvaringspåse eller necessär med blixtlås!

Publicerad 06 november 2023

Det är lättare än vad det ser ut att sy sig egna förvaringspåsar eller necessärer med vaddering! En förvaringsväska i vadderat tyg är inte bara snyggt, utan ger även lite extra skydd till det du vill förvara – oavsett om det gäller datorn, ipaden, sytillbehören eller ansiktsprodukterna. Här visar vi hur du syr på ett blixtlås och förvandlar ett vadderat tyg (som du själv vadderat!) till en smart förvaringsväska!

1) Börja med att vaddera tyget! Vi visar hur du vadderar/quiltar ett tyg med symaskin i det här inlägget

2) Ta ditt vadderade tyg och klipp sidorna jämna och sicksacka alla kanter.

3) Nu ska vi sy på blixtlåset! Bestäm vilken sida av tyget som ska vara utåt. (här har vi valt att den rutiga sidan ska vara inåt av påsen). Vik in ca 2cm, mot det som ska bli insidan av necessären, från den kant du vill sy fast blixtlåset på och nåla fast. Se till att blixtlåset ligger kant mot kant med tyget och att själva rätsidan av blixtlåset är vänt mot det som ska bli framsidan av påsen.

4) Sy med raksöm, fast blixtlåset!

5) Då är ena sidan av blixtlåset fastsytt! (då bör det se ut som på den vänstra bilden här nedan). Dags att sy fast andra sidan av blixtlåset. Det gör du genom att dra upp blixtlåset och nåla fast det på samma sätt som tidigare. Sy fast med raksöm! 

Nu har du ett blixtlås fastsytt! Innan vi vänder på påsen måste vi först sy igen sidorna. Men kom ihåg att lämna blixtlåset öppet så att vi sedan kan vända påsen igenom den öppningen. 

6) Nåla enkelt igen sidorna och sy med raksöm från botten till toppen där blixtlåset är fastsytt.

7) Så! Nu är det bara att vända på necessären genom blixtlås-öppningen till rätt sida! Klart!