Sy volangkant på dina kuddfodral!

Publicerad 14 november 2023

Det är roligt att skapa sina egna inredningsdetaljer. Som att sy egna kuddfodral till soffan – tänk att välja fritt bland tyger i olika färger och material! Tidigare har vi visat hur du syr ett mycket enkelt kuddfodral i örngotts modell (länk här), hur du syr ett kuddfodral med blixtlås på ena kanten (länk här) och även hur du syr en låååång och trendigt kuddfodral med stoppning som fyllning (länk här)

Den här gången visar vi dig hur du kan sy fast en otroligt tjusig volangkant på fodralet! Volangkanten kan man självklart justera – göra mindre, större, vika dubbel eller göra fransig. Du väljer själv exakt utseende! Här visar du hur du gör + en liten genomgång på fastsydd blixtlås på baksidan av kuddfodralet som en bonusguide!

Du behöver

Tyg (vi använde Gobelin till kudde och linne till volangkant)

Tråd

Måttband

sax

Symaskin

1) Börja med att klippa ut alla delar till kuddfodralet! Eftersom vi ska sy fast en volang på kuddfodralets kanter behöver vi sätta fast ett blixtlås på baksidan av fodralet. (om du inte vill sy in innerkudden) Det gör vi enklast såhär:

2) Klipp ut del 1 i måtten 60x40cm (som kuddfodralets storlek). Klipp del 2 i storlek 50x40cm och del 3 i storlek 20x40cm. Sicksacka alla bitar! 

3) Vik in cirka 2 cm av kortsidan på del 2. Nåla fast blixtlåset på den vikta sidan cirka 2cm in. Det kommer göra att du får en liten "flärp" av tyget som täcker blixtlåset sen. Sy fast blixtlåset på den nålade sidan med raksöm.

4) Gör samma sak på tygdel 3 (20x40cm) och sy fast blixtlåset. Kom ihåg att dra upp blixtlåset så att du får en öppning!

5) Nu ska vi skapa volangen. Klipp ut 3 remsor med måtten 20x140cm.

6) Sy ihop remsorna på kortsidorna så att du får en enda lång med mått 420cm. Vik sedan hela remsan på mitten så att du får en bredd på 10cm.

7) Sy med raksöm på den ovikta långsidan av remsan - raksömmen ska ha långa stygn och ska ej fästas i början eller lsutet på tyget. Det är nämligen med den vi ska skapa rynket på volangen!

8) Dra sedan försiktigt i ena tråden på kanten så att det bildas rynk. Gör så till du fått hela remsan så rynkig som du vill ha den. 

9) Nåla sedan fast volangen med den sydda sidan mot del 1 med volangen liggandes mot tygets rätsida. Nåla runt hela biten, får du över volangtyg kan du klippa av den i passande längd. Där volangen sist möts nålar du inte ihop på tygbiten utan nålar istället ihop ändarna på volangen.

10) Sy först ihop volangändarna med raksöm. Sedan nålar du fast den biten av volang och syr fast hela volangen på tygbit 1 (60x40cm) med raksöm.

11) När du gjort det behöver vi bara sy ihop kuddfodralets två bitar – den med volang och den med blixtlåset. Kom ihåg att ha blixtlåset öppet så att vi kan vända ut och in på fodralet när du sytt ihop det!

12) vänd på fodralet och tryck ut hönrnen med hjälp av baksidan av en penna. Klart!

Psst... Kanske har du ett Kuddfodral där hemma som du skulle vilja piffa till med en matchande volangkant? Då börjar du vid steg 5!